De snelwegen in Slovenië zijn goed onderhouden waardoor je eenvoudig langere afstanden kunt reizen. De wegen buiten de snelwegen om zijn veelal goed onderhouden, maar niet overal. Zo kan je soms terecht komen op een weg die in slechte staat is, mocht dit het geval zijn dan is het aan te raden om voorzichtig te rijden. Veel van de primaire en secundaire wegen in Slovenië zijn voorzien van twee- of vier rijstroken. In het land komen er slechts weinig onverharde wegen voor, deze liggen vooral in de afgelegen bergstreken.
Indien je met je eigen auto op vakantie gaat naar Slovenië dan moet je er rekening mee houden dat je voor iedere inzittende een veiligheidsvest bij je hebt. Daarnaast is het ook verplicht om een veiligheidsdriehoek in de auto mee te nemen. Heb je geen veiligheidsvest voor iedere passagier? Dan riskeer je een boete van 40 euro.
Rij je in de wintermaanden in Slovenië met je eigen auto? Dan ben je verlicht om winterbanden onder je auto te hebben zitten als er sprake is van winterweer. De kans op winterweer is het grootst in de hoger gelegen gebieden. Kijk voor meer informatie over het weer in Slovenië op de weer en klimaat in Slovenië pagina.
Hou er rekening mee dat de Sloveense overheid intensieve grenscontroles kan uitvoeren aan de grenzen met de omliggende landen welke voor vertragingen kunnen zorgen. Vermijd indien mogelijk zoveel mogelijk de grensovergangen in de weekenden en op feestdagen. Met name in de zomerperiode is het in Slovenië in de weekenden extra druk op de wegen, met name op zaterdag. Het is aan te raden om in de zomerperiode zoveel mogelijk buiten het weekend lange afstanden te reizen in Slovenië.
Rijverbod vrachtwagens
Een voordeel is dat de overheid in Slovenië een rijverbod voor vrachtwagens heeft ingesteld op een groot aantal hoofdwegen en snelwegen op zon- en feestdagen van 8 uur in de ochtend tot 9 uur in de avond en van het laatste weekend in juni tot het eerste weekend in september op zaterdag van 8:00 uur ’s morgens tot 13:00 uur en op zon- en feestdagen van 08:00 uur tot 21:00 uur. Ook geldt er een rijverbod voor vrachtwagens op bepaalde wegen waar veel vakantieverkeer rijdt op zaterdag van 6 uur in de morgen tot 16:00 uur en op zon- en feestdagen van 8 uur in de morgen tot 22:00 uur.
Verkeersboetes in Slovenië
Net zoals in vrijwel ieder ander land hanteert men in Slovenië ook boetes voor verkeersovertredingen. Eenvoudige verkeersboetes zoals een paar kilometer te hard rijden, foutparkeren of door rood licht rijden worden door de politie afgehandeld. Als buitenlander dien je een verkeersboete vaak direct te betalen of binnen een Bijzonder is dat een boete met 50% wordt verlaagd als je direct aan de politie je boete betaald, of als je de boete binnen acht dagen betaald.
Als je een ernstige overtreding begaat, zoals extreem te hard rijden of een ongeluk veroorzaakt met zwaargewonden of dodelijke slachtoffers volgt er een rechtszaak. Soms vind de rechtszaak plaatst op dezelfde dag als de overtreding. Als buitenlanden heb je recht op een tolk.
Indien je een aanzienlijke snelheidsovertreding begaat of rijdt onder invloed kan je auto in beslag worden genomen. In Slovenië mag je rijden met alcohol als je promillage niet boven de 0,5% komt.Hou er wel rekening mee dat je alsnog strafbaar kan zijn als je gaat rijden terwijl je tekenen van dronkenschap vertoont terwijl je niet meer dan 0,5% promillage blaast. De boete voor rijden met teveel alcohol achter het stuur is niet mild, dat kost je 600 tot 900 euro.
Tanken in Slovenië
Als je op vakantie gaat met je eigen auto naar Slovenië is het verstandig om te controleren of de brandstof van je auto goed verkrijgbaar is in Slovenië. Heb je een huurauto gehuurd dan hoef je hier minder rekening mee te houden aangezien huurauto’s veelal diesel of benzine rijden welke volop verkrijgbaar is in Slovenie,.
Zo is bio-ethanol niet verkrijgbaar in Slovenië en zijn er slechts 120 tankstations waar je LPG kunt tanken. Aardgas is ook zeer beperkt verkrijgbaar in het land. Loodvrije Euro 95 (Eurosuper 95), superplus 98 (Eurosuper 98) en diesel (Nafta/Diesel/Dizel) zijn overal in het land verkrijgbaar.
Rij je een elektrische auto? In Slovenië zijn er ongeveer 230 oplaadpunten waar je een elektrische auto kunt opladen. De meeste hiervan bevinden zich in en rondom de hoofdstad Ljubljana. Kijk voor alle locaties op de website van chargemap.com.
Tol in Slovenië
Om op de autosnelwegen en autowegen van Slovenië te mogen rijden dien je in het bezit te zijn van een tolvignet. Heb je geen tolvignet en rij je toch op de snelweg? Dan riskeer je een boete van 300 euro of meer.
De tarieven van het tolvignet zijn afhankelijk van de duur van het vignet. Het tolvignet is verkrijgbaar voor zeven dagen tot een jaar. Een tolvignet voor Slovenië is op heel veel plaatsen te koop, onder andere bij de tankstations, supermarkten en kiosken in Slovenië. Bij veel grote tankstations in de buurlanden van Slovenië, en dan met name die in de grensstreek, verkopen ze ook tol vignetten.
Kijk voor meer informatie over het tolvignet in Slovenië op de tol in Slovenië pagina.
Parkeren in Slovenië
In de grote steden van Slovenië, in de toeristische plaatsen in het land en in de buurt van de populaire bezienswaardigheden dien je vrijwel altijd te betalen om je auto te parkeren. De parkeerkosten schommelen wel extreem tussen de diverse plaatsen in Slovenië, let hier altijd goed op. Als er betaald parkeren is in een plaats dat staat dit altijd goed aangegeven door middel van borden en/of een parkeermeter.
Ben je op zoek naar een parkeergarage in één van de steden van Slovenie? Neem dan eens een kijkje op de website van Parkopedia waar je vrijwel alle parkeergarages van iedere stad in het land kunt vinden.
Parkeren in Ljubljana
In Ljubljana kunt je tot ver in het historische centrum met je auto rijden en parkeren voor slechts een paar euro per dag. Dit is vrij uniek voor een Europese hoofdstad. Het historische centrum van de stad is autovrij, maar rondom dit autovrije gebied zijn diverse parkeergarages en parkeerplaatsen te vinden waar je je auto kunt parkeren.
Parkeren op straat is vaak alleen kort mogelijk voor 30 tot 120 minuten, dit staat aangegeven in de straat op de borden. Betalen kan bij de parkeerauto en het bonnetje wat je krijgt dien je goed zichtbaar achter je voorruit te leggen. Let erop dat veel parkeerautomaten in Ljubljana geen wisselgeld terug geven, betaal dus zoveel mogelijk gepast.
Gratis parkeren is alleen mogelijk aan de rand van de stad bij een aantal P+R terreinen. De stad beschikt over drie P+R terreinen, het Dolgi most P+Rm Stožice Sports Park P+R en het Chengdujska P+R. Vanaf hier dien je met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad te reizen.