Als je op stedentrip gaat naar Ljubljana wil je natuurlijk weten wanneer je het beste naar Slovenië kunt reizen en hoe het weer zal zijn zodat je volop kunt genieten van het zonnetje tijdens je stedentrip. Op deze pagina hebben wij alle informatie over het klimaat van Ljubljana en Slovenië voor je op een rijtje gezet zodat je je vakantie naar de Sloveense hoofdstad zo goed mogelijk kunt plannen.
In Ljubljana heerst er een gematigd maritiem klimaat welke onder invloed staat van de Adriatische kust waar Slovenië aan grenst. Hierdoor zijn de zomers warm en de winters koud. Gemiddeld zijn er in Ljubljana 92 dagen met temperaturen die onder het vriespunt vallen en gemiddeld valt er ongeveer 1400 millimeter aan neerslag verdeelt over het gehele jaar. Verder staat Ljubljana bekend om zijn mistige dagen, gemiddeld zijn er rond de 125 dagen waarop het mistig is in de Sloveense hoofdstad.
Lente
Door de hogere temperaturen in de zomermaanden is de lente voor veel toeristen een aangename periode om Ljubljana te bezoeken tijdens bijvoorbeeld een weekendje weg. In de lente liggen de temperaturen iets lager dan in de zomer waardoor Ljubljana en Slovenië met name geschikt is voor een meer actievere vakantie. Gemiddeld liggen de temperaturen in de lente rond de 20 graden en valt er vaak minder regen dan tijdens de zomermaanden. In de avonduren kan het wel flink afkoelen tijdens de lente maanden, het kwik daalt dan rond de tien graden Celsius.
Zomer
De zomers in Ljubljana zijn zeer aangenaam met veel zon en hoge temperaturen. De temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot rond de 30 graden Celsius en liggen gemiddeld rond de 20 a 25 graden Celsius. Op de warmste dag ooit gemeten kwam het kwik in Ljubljana uit op 39 graden Celsius.
Winter
De winters in Ljubljana zijn koud en door de Bora wind die soms hard kan waaien in de stad kunnen de temperaturen in met name de wintermaanden flink zakken tot rond het vriespunt. Zo kan het voorkomen dat er met regelmaat in de koude wintermaanden en soms zelfs in de vroege lente of late herfst sneeuw valt in Ljubljana.
Klimaat van Slovenië
Slovenië beschikt over een uitstekend klimaat waardoor je eigenlijk het hele jaar door prima op vakantie kunt gaan in dit prachtige land. In de zomer is het er heerlijk warm met temperaturen tussen gemiddeld 25 en 30 graden met veel zonnige dagen. In de lente is het er relatief warm met gemiddelde temperaturen van rond de 20 graden en in de winter heerst er een mild winter klimaat en kun je naar Slovenië voor een wintersportvakantie in de Sloveense Alpen.
In Slovenië komen drie soorten klimaat voor. In het zuidwesten van het land, het gebied dat aan de Adriatische kust grenst, kent een gematigd Mediterraan klimaat, ook wel bekend als een Middellandse Zeeklimaat. Dankzij dit klimaat komen er in dit gebied weinig tot geen extreme weersomstandigheden voor. Daarnaast zijn de temperaturen dankzij het Mediterraan klimaat het hele jaar door aangenaam in het zuidwesten van Slovenië en is de kans op neerslag tijdens deze periode het laagst. In dit deel van het land worden in de zomermaanden dan ook de hoogste temperaturen gemeten. Dankzij dit klimaat is de Sloveense kust de beste regio van het land als het gaan om een zomerzon bestemming.
De gebieden die meer landinwaarts liggen kennen een gematigd maritiem klimaat, ook wel zeeklimaat genoemd. Dit klimaat heeft lagere temperaturen dan het Mediterraan klimaat en tijdens de winter is de kans op winterse neerslag groter. Ljubljana heeft door haar ligging in het binnenland ook dit gematigde maritieme klimaat.
Tot slot is er nog een derde soort klimaat in Slovenië, het gematigd landklimaat. Dit klimaat komt voor in de hoger gelegen gebieden van het land vanaf een hoogte van ongeveer 1800 meter en dan met name in het gebied wat grenst aan Oostenrijk en de Alpen. De wintermaanden zijn in deze gebieden koud met grote kans op winterse neerslag waardoor wintersport mogelijk is bij voldoende sneeuwval. In deze gebieden kan de temperatuur tijdens de wintermaanden langere tijd onder het vriespunt belanden.
Door de drie klimaten in het relatief kleine land is niet alleen het landschap van Slovenië zeer veranderlijk, ook het klimaat kan op één en dezelfde dag flink verschillen. Zo kun je aan de kust van Slovenië heerlijke temperaturen hebben en een strak blauwe lucht met zonnetje, maar in het binnenland van Slovenië kan het flink regen met koelere temperaturen.
Neerslag in Slovenië
Door de ligging van het land is Slovenië een relatief nat land als het gaat om neerslag. Het noordwesten van het land hoort zelfs tot één van de natste regio’s van Europa. Het voordeel van die grote hoeveelheid neerslag is dat je in Slovenië schitterende groene natuurgebieden kunt vinden waar je uren lang prima kunt wandelen en kunt genieten van de natuur. De regen in Slovenië kan soms heel plaatselijk zijn. Als je bijvoorbeeld een aantal kilometer verder rijdt heb je grote kans dat het niet regent. Er zijn in Slovenië ook plaatsen waar het bijna nooit regent, zoals het oosten van het land, de kust en de lage Vipava-vallei in het westen van Slovenië.
Gemiddeld genomen valt de meeste neerslag in de zomerperiode. Dit gaat alleen niet op voor de plaatsen die in de buurt van de Adriatische kust liggen, hier valt in de herfstperiode de meeste neerslag. Ook de hoger gelegen delen van Slovenië hebben een andere neerslag curve. Hier valt in de winterperiode de meeste neerslag die normaal gesproken als sneeuw naar beneden zal komen.
Als je kijkt naar de gemiddelde neerslag dan valt de meeste neerslag in Slovenië tijdens de zomerperiode. Alleen voor de gebieden aan de Adriatische kust wijkt dit af, daar valt in de herfst maanden de meeste neerslag. In de hoger gelegen delen van het land valt tijdens de winterperiode de meeste neerslag, veelal in de vorm van sneeuw.
Extreme weersomstandigheden komen overigens niet veel voor in Slovenië. Wel kan het voorkomen dat er langdurige periode met regenbuien en onweer zijn. Met name in de bergachtige gebieden kunnen deze regen- en onweersbuien krachtig zijn. Enkel op de hoger gelegen delen van het land komen soms extreme weersomstandigheden voor. Denk hierbij aan temperaturen ver onder het vriespunt of langere periodes met sneeuw of hagel.
Beste reistijd voor Ljubljana en Slovenië
De beste tijd om op vakantie te gaan naar Slovenië of je stedentrip naar Ljubljana te boeken is juni tot en met augustus. In de zomermaanden liggen de temperaturen in Slovenië gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius en schijnt de zon volop. Er kunnen echter ook de nodige dagen zijn met neerslag. Dit is één van de reden dat veel toeristen eerder op zomervakantie gaan naar Kroatië dan naar Slovenië omdat hier aanzienlijk minder neerslag valt tijdens de zomermaanden.
De hoogste temperaturen worden tijdens de zomer gehaald in het kustgebied aan de Adriatische kust. De hoge temperaturen in combinatie met zon, zee en strand maken dit gebied van Slovenië tot één van de populairste regio’s om op vakantie te gaan.